Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu
Aktuality » Kedy zbierať obľúbenú zeleninu, ovocie a bylinky zo záhrady?

31.07.2023

Kedy zbierať obľúbenú zeleninu, ovocie a bylinky zo záhrady?

Pestovanie úrody vo vlastnej záhrade je zábava, no keď príde moment zberu a skladovania, niektorí záhradkári stále tápajú. Správny čas a spôsob zberu a skladovania predĺžia životnosť plodín, ktoré vám vďaka tomu budú prinášať radosť a skvelú chuť aj počas zimných mesiacov. 

Pár užitočných tipov

Ovocie, zeleninu aj bylinky treba zbierať opatrne - tak, aby ste nepoškodili plody alebo listy byliniek. Potom vám vydržia oveľa dlhšie.

Vedeli ste? 
Po zbere plodiny očistite od najhrubších nečistôt a pokojne ich ponechajte jemne “špinavé” od hliny, neumývajte ich vodou! Začali by totiž oveľa skôr hniť. Plody taktiež zbierame radšej ráno, ako počas najhorúcejších hodín - vydržia dlhšie a nezvädnú tak rýchlo. 


Z plodov odstráňte choré či porušené listy a korene (zdravé na plode ponechajte) a v prípade, že plody plánujete uskladniť, vytrieďte tie zdravé od tých, ktoré nie sú úplne v poriadku - a tieto aj spotrebujte skôr. Samozrejmosťou je odstránenie škodcov, ak sa na úrode nejakí vyskytli. 

Kedy zbierať ovocie? 

Skúsený záhradkár vie presne, kedy ktoré plody dozrievajú. My sme si pre vás pripravili prehľad, ktorý vám túto prácu zjednoduší. 

Zber malvíc 

Kedy zbierať jablká a hrušky? Tieto plody dozrievajú koncom leta až začiatkom jesene - hrušky bývajú vhodné na zber v auguste a septembri, jablká pokojne až v októbri, závisí od odrody a oblasti pestovania. Zrelosť plodov zistíte podľa farby, vône a podľa toho, že vám po ľahkom pootočení stopky plod zostane v ruke. Ak chcete plody skladovať (ideálne v chlade a tme, pri vysokej vlhkosti), môžete ich obrať aj tesne pred dozretím. 

Kôstkovice, bobule a drobné ovocie 

  • Čerešne sa zbierajú od júla do augusta (okrem májoviek, ktoré dozrievajú oveľa skôr), pričom zrelosť spoznáte podľa chuti plodu - ak je šťavnatý a sladký, je správny čas! 

  • Slivky sú ideálne na zber cca 2 týždne po zmodraní plodov. Je dôležité však oberať slivky postupne, nie celý strom naraz - poznávacím znamením zrelosti je aj opadávanie plodov zo stromu.

  • Jahody sa dajú zbierať už v júni - to však závisí aj od počasia. Najlepší zber jahôd a bobuľového ovocia je ráno, kedy sa vyskytuje menej bodavého hmyzu a plody voňajú silnejšie. Nezabudnite jahody trhať aj so stopkou, vydržia dlhšie. 

  • Čučoriedky sú zrelé v júli až auguste a je dôležité ich zberať až keď majú naozaj plnú chuť. 

  • Černice a maliny sa zbierajú priebežne počas leta. Plody černíc sú zrelé, keď začnú meniť vzhľad z lesklého na matný, maliny zase až keď sa vyfarbia a pri dotyku vám takpovediac “ostanú v ruke”. 

  • Marhule začínajú dozrievať v polovici júla a končia zhruba v prvej polovici augusta. Zrelosť spoznáte podľa farby, vône v blízkosti stromu a opadávania plodov - pri zbere plodov zo zeme buďte opatrní, často ich navštevujú včely, osy a mravce. 

  • Broskyne majú začiatok zrelosti a zberu v polovici júla a koniec až v polovici septembra - v závislosti od odrody. Pri marhuliach aj broskyniach platí zlaté pravidlo zberu “počas ideálnej zrelosti” ani príliš skoro ani neskoro a veľmi opatrné uskladňovanie - tieto plody sú náchylné na otlačenie a plesnenie. 

  • Ríbezle dozrievajú už v júni, stačí sledovať ich farbu - zbierame ich tak, že odstrihneme celý “konárik” s plodmi. 

  • Hrozno sa začína zbierať v auguste a končí pokojne aj v polovici jesene - v závislosti od odrody a následného spracovávania, podľa toho či je určené na priamu konzumáciu alebo výrobu vína. Zrelé hrozno spoznáme podľa chuti a pevnosti bobuliek. 

  • Egreš dozrieva počas júna a zrelý plod spoznáme podľa toho, že je na dotyk mäkší, no šupka ostáva stále pevná. 

Kedy zbierať zeleninu?

Rozpoznať zrelosť niektorých druhov zeleniny nie je len tak, poďme sa pozrieť na to, ako to zistíte rýchlo a jednoducho. 

Strukoviny

  • Fazuľa sa zbiera vtedy, keď je lusk po prehnutí hladko zlomí. Fazuľa dozrieva od júla do októbra a je vhodné je zberať pravidelne a priebežne. 

  • Hrach zberáme za suchého počasia v poludňajších hodinách a to vtedy, keď sú struky naliate a plody mäkké. Prezretý hrach je tvrdý a bez chuti, s jeho zberom neotáľajte. 

  • Šošovica sa zbiera od spodných luskov -ideálny čas je, keď začnú žltnúť. Keď dozrejú aj vrchné struky, rastlinu môžete celú odrezať a struky otrhať.

Koreňová zelenina 

  • Mrkva - obľúbená koreňová zelenina, je vhodná na zber v podstate kedykoľvek, závisí od toho, aké veľké plody chcete. Mladšia mrkva bude sladšia, staršia zase vhodnejšia do varenia. 

  • Petržlen zbierame pred prvými mrazmi - v októbri až novembri, vňať zbierame kedykoľvek podľa potreby.

  • Reďkev zbierame už po 30-40 dňoch od vysadenia, keď majú buľvičky priemer cca 1,5 cm. Vrch buľvy uvidíte trčať tesne nad pôdou. 

  • Cvikla sa zberá na jeseň, pred prvým mrazom. Zrelosť zistíte podľa toho, že listy strácajú svieži vzhľad. Je možné zbadať aj vrch buľvy, trčiaci jemne nad povrchom pôdy. 

Listová zelenina

  • Kel - kučeravý aj ružičkový, sú odolné voči prvým mrazom, takže sa s ich zberom nemusíte ponáhľať a zbierať ich podľa potreby. Plody zberáme buď celé alebo postupne od spodných listov. 

  • Šalát zberáme v momente, keď jeho listy dosiahnu odporúčanú veľkosť (v závislosti od odrody). Niektoré šaláty je možné oberať postupne, po vonkajších listoch, niektoré je lepšie vytiahnuť zo zeme celé, aj s koreňom, a ten následne odrezať. 

Hlúbová zelenina 

  • Karfiol je vhodný na zber vtedy, keď jeho ružica dosiahne ideálne rozmery a tvorí pekný celok. Po zbere odstránime vrchné listy a necháme iba jednu vrstvu listov na ochranu samotného plodu. 

  • Brokolica sa zberá vtedy, keď sa jej ružica nerozpadáva, tvorí kompaktný celok a nie je v kvete. Ak tento moment “prešvihnete”, brokolica nebude chutiť tak ako má a môže stvrdnúť. 

  • Kaleráb zberáme vtedy, keď plody dosiahnuť ideálnu (radšej menšiu, ako väčšiu) veľkosť - mladšie a menšie plody sú vhodné na priamu konzumáciu, staršie a väčšie budú drevnaté a budú vhodné už iba na varenie. 

  • Kapusta sa zbiera od septembra do neskorej jesene - vyrezaním celej hlávky a následným odstránením vrchných listov. 

Plodová zelenina 

  • Paprika dozrieva na rastline postupne, je vhodné nechať ju rásť až do jej úplného vyfarbenia, až v takom prípade budú plody naozaj chutné a šťavnaté (a chilli paprika bude správne pálivá). Papriku zberáme keď je jej pokožka napnutá a bez známok starnutia. 

  • Uhorky zberáme v závislosti od finálnej veľkosti plodov danej úrody - nenechávajte uhorky príliš dlho rásť, aby neostali prezreté a nezačali pri zemi hniť. Uhorky je vhodné odstrihnúť z tvrdej stopky nožnicami. 

  • Rajčiny zbierame postupne, plody necháme celé vyfarbiť (nie však popraskať) a oberieme vždy tie najzrelejšie. Správny čas zistíte aj podľa chuti rajčiny, zrelý plod bude sladký a ideálne šťavnatý. 

  • Dyňa a melón - tieto plody zberáme vtedy, keď stopka usychá a plod vydáva po poklepaní dutý zvuk. Dyne ani melóny nenechávame rásť príliš dlho, prezreté plody veľmi rýchlo mäknú. 

  • Patizóny a cukety sa zberajú pri veľkosti plodov cca 10 cm - patizón a cca 25 cm - cuketa. Plody nenechávajte prerásť ich “odporúčanú” veľkosť, ich dužina totiž ostane “penová” a chuťovo nebudú veľmi príjemné. 

  • Tekvice zbierame, keď im viditeľne usychá a praská stopka a ich šupa ostane matná a tvrdá. 

Hľuzová zelenina

  • Zemiaky sú vhodné na zber vtedy, keď ich listy a stopky žltnú a odumierajú, je to znak zrelosti plodov. Zemiaky sú vtedy pripravené na vykopanie zo zeme. Ideálny čas, kedy zbierať zemiaky závisí aj od odrody. 

  • Zeler stopkový zbierame koncom augusta až do polovice novembra, zeler buľvový od začiatku októbra až do polovice novembra. Zeler vytiahneme z pôdy a necháme pár dní preschnúť na vzduchu. 

Cibuľová zelenina

  • Cibuľa a cesnak budú zrelé v júni až júli a zistíte to podľa toho, že listy začnú žltnúť a odumierať. Čiže kedy zbierať cibuľu a cesnak? Cca dva týždne po odumretí plody opatrne vytiahnite zo zeme (počas suchého dňa) a nechajte na slnku vyschnúť. 

  • Pór sa dá zbierať počas celého leta, až do jesene, jednoducho vždy vtedy, keď ho chcete použiť. Pred vytiahnutím zo zeme prekyprite okolitú pôdu. 

A kedy zbierať bylinky?

Pri zbere byliniek platí niekoľko zásad, poďme sa na ne pozrieť! 

Ideálny čas na zber je vtedy, keď bylinky rastú alebo kvitnú - závisí od toho, čo potrebujeme. Ak chceme kvitnúce bylinky zbierať na sušenie, ako je napríklad levanduľa, počkáme kým bylinka rozkvitne do plného kvetu a potom ju jemne, odrezaním alebo odtrhnutím pozbierame a vysušíme. 

Na priamu konzumáciu je zber lepší vtedy, keď bylinka rastie a má kopec mladých výhonkov, stoniek a lístkov - tie sú na konzumáciu najlepšie a majú najviac zdraviu prospešných látok. 

Kedy zbierať?
Bylinky zbierame po 
padnutí rannej rosy, ktorá z nich zmyje prach. Pri poludňajšom slnku majú zase vyšší obsah éterických olejov, no dlhodobé horúčavy oleje pomaly ale isto odparujú, preto so zberom nečakajte až do konca leta.
A čo sušenie?
Ak chcete bylinky sušiť, zberajte ich výlučne za slnečného, suchého počasia. A samozrejme, zbierajte iba zdravé časti, tie choré odstráňte.

  • Kedy zbierať levanduľu? V júni až júli, keď sú horné kvietky klasu rozkvitnuté a spodné pomaly schnú. 

  • Kedy zbierať medovku a mätu? V období od júna do septembra, tesne pred kvitnutím, vtedy listy obsahujú najviac éterických olejov. 

  • Kedy zbierať šalviu? V období pred kvitnutím, od mája do júna, alebo na jeseň v septembri, a ideálne na poludnie. 

  • Kedy zbierať echinaceu? Keď je v plnom kvete, zberáme kvet aj s kúskom stonky. Koreň zbierame až keď je 3 roky starý, buď v marci alebo až v októbri. 

  • Kedy zbierať repík? V júli, kedy zbierame kvitnúcu vňať. 

  • A kedy zbierať materinu dúšku? V období od mája do septembra, ideálne na poludnie, zberáme najmä mladé kvitnúce časti. 


Veríme, že vám náš prehľad pomohol a budeme radi, ak sa podelíte s nami o vaše tipy na kontakt@lacnepostreky.sk!

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými  

Odporúčané prípravky

Používame cookies

Náš eshop využíva súbory cookie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Okrem toho používame aj súbory cookie na anonymné analytické účely, ktoré nám pomáhajú lepšie porozumieť vašim preferenciám a zlepšovať naše služby. Pokiaľ s použitím týchto súborov cookie nesúhlasíte, môžete ich odmietnuť. Vaše rozhodnutie neovplyvní základné fungovanie e-shopu.

Zobraziť detaily