Baktériová bodkovitosť rajčiakov
Charakteristika choroby
Bakteriálna škvrnitosť rajčiaka – Xanthomonas campestrist pv. vesicatoria – najčastejšie postihuje rajčiak a papriku. Pri rajčiakoch sú náchylnejšie poľné, pri paprike koreninové odrody.
Príznaky choroby
Príznaky choroby sa vyskytujú na listoch, stonkách, stopkách, ale najmä na plodoch. Baktérie napadajú mladé rastlinné pletivá. Na listoch sa objavujú drobné, bodkovité, vodnaté škvrny, ktoré sú priesvitné a obklopené žltou obrubou. Škvrny sa postupne rozširujú a dosahujú veľkosť 3 až 4 mm. Napadnuté listy sa stáčajú a od špičky odumierajú. Podobné škvrny sa objavujú na stonkách a stopkách. Na plodoch sa tvoria škvrny, ktoré sú vodnaté, stred škvrny postupne vráskavie, preliačuje sa a škvrna nadobúda nepravidelný kráterovitý vzhľad a je ohraničená roztrhanou pokožkou. Škvrny sa neskôr zväčšujú a dosahujú veľkosť 2 až 8 mm, pričom spôsobujú chrastavitosť plodov. Zrelé plody v mieste škvrny a najmä v jej okolí majú zelenú farbu.
Možnosti ochrany
Nepriama ochrana
- Vysievať do sterilizovaných pestovateľských substrátov alebo skleníkových pôd.
- Na výsev používať len zdravé a morené osivo.
- Pravidelné zavlažovanie, pričom je potrebné zamedziť ovlhčeniu listovej plochy.
- Na zamorených pôdach je potrebné vynechať pestovanie na 3 roky.
- Napadnuté rastliny je potrebné ihneď odstrániť z porastu a zničiť,
- Dôkladné odstránenie napadnutých pozberových zvyškov rastlín.
Priama ochrana
- Preventívne ošetrenie rastlín mednatými prípravkami.