Slnečný úpal zeleniny
Charakteristika choroby
K poškodeniu záhradných plodín silným slnečným žiarením najčastejšie dochádza pri náhlej zmene počasia, kedy sa po niekoľkodňovom zamračenom alebo daždivom počasí náhle oteplí a výrazne sa zvýši intenzita slnečného žiarenia. Zo zelenín sa so slnečným úpalom najčastejšie stretávame na paprike (obrázok 1) a rajčiakoch predovšetkým po vysadení sadeníc na trvalé stanovište. Tieto sadenice boli predpestované v skleníkoch alebo za oknami bytov, kde neboli vystavené priamemu slnku. Ak navyše rástli v hustom spone, môžu byť okrem listov poškodené aj ich stonky (obrázok 2), ktoré zo slnečnej strany zbelejú, skorkovatejú a ľahko sa lámu. Slnečným úpalom bývajú poškodené aj plody rajčiakov (obrázok 3). Ohrozené sú najmä tie plody, ktoré sa pri odstraňovaní zálistkových výhonkov obnažili.
Možnosti ochrany
Poškodeniu zeleniny silným slnečným žiarením môžeme zabrániť, ak sadenice zelenín budeme postupne privykať na priamy slnečný svit a zelené práce (odstraňovanie zálistkových výhonkov) v porastoch rajčiakov budeme vykonávať za podmračného počasia.